Fermenteren
Fermenteren zit in je genen. Fermenteren is in. Fermenteren is hip. Fermenteren is ideaal om groenten te verwerken en bewaren. Deze bewaarmethode heeft heel wat troeven in petto: Het is gezond, goedkoop, en past volledig in de trend voor zelfvoorzienend leven. Je hoeft geen vuur te gebruiken voor deze techniek, wat maakt dat fermenteren ook nog de ecologische kooktechniek bij uitstek is. De superkrachten van melkzuurbacteriën zorgen voor een uniek gerecht! Melkzuurbacteriën zijn een zegen voor je darmflora. Fermenteren is je groot-ouder-lijn eren. Onze overgroot-overgroot-overgroot-moeders gaven deze bewaartechniek door van generatie op generatie. De ingrediënten van onze grootouders waren: Groenten, zout en een pot. Er bestaan nu heel specifieke fermentatie potten die vrij prijzig zijn maar je kan ook een gewone glazenpot met klem gebruiken. Je kan ook een starter (pasta van de umeboshi pruim, wei, kefir of miso) gebruiken zodat je minder zout hoeft te gebruiken.
Ik heb steeds verschillende poten staan, die verschillen van ingrediënten, kleur, geur en smaak. Ik gebruik geen vaste combinaties of recepten, maar ik creëer en improviseer zoals een kunstenaar een schilderij maakt. Ik heb een gele versie met kurkuma, curry en gember. Een paarse versie met rode kool. Een rode versie met paprika kruiden, ras el hanout. Je kan je keuken opleuken met deze potten, maar het is vooral super gezond en verrassend lekker!
Kefir is ook een vorm van fermenteren. Je kan aan de "gewone" kefir een superfoods toevoegen. Bijvoorbeeld spirulina, kurkama, rode biet. Deze toevoeging is gezond en je krijgt een mooie home made limonade.
Ik plaats regelmatig foto's op FB in de map fermenteren: klik hier